Miért szép egy ház? Rácz Zoltán építész szemével

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

MAGYARORSZÁG ÁLLOMÁS

A Debrecen-Nyírábrány vonalon

2023. november 29. - raczoli

allomas2.jpg

Sajnos ez tényleg így nézett ki. A Szabadság-telep nevű megálló, amit eredetileg Nyilas-telepnek hívtak, de nem azért. Pár éve le is bontották. Számomra nem is az újkori "művészet" megjelenése miatt volt érdekes, hanem az épület formája miatt. Mindjárt megmagyarázom. Szerencsére még áll egy ugyanilyen két megállóval odébb, Halápon.

halap1x.jpg

1a1fa8c1c500d43439f5d2aa4c85cfed.jpg

Ami a közeli képen feltűnhet, az a részletek népies íze. Ráadásul ott egy kis oszlopos tornác is, bolthajtásokkal, mint a tehetősebb parasztházakon. Ennél sokkal többet jelent azonban a tetőidomok megformálása. Két előreugró tetőt látunk, melyek teljesen különbözők. A baloldali az alföldi épülettípust idézi, a jobboldali pedig a felvidéki szokást, a hegyvidék házait.

holloko_8477.jpg

zoka_lidi_neni_tajhaza_szennan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A népi építészetünk ennél azért gazdagabb, de ezzel a két alaptípussal lefedhető az egész ország. Ez a két kis állomás nyilván vasúti alapterv lehetett, és az egész országban használhatták. Mindenhova jó volt. Úgy egyesítette a két alapvető tájat, hogy középen a tornác oszlopa tartja egyensúlyban a két oldalt, mintha a világot hordozná. Nem tudom, mi volt a tervező szándéka, de tökéletesen megérezte a szimmetriát, amelyben a két oldal ellentétes, de nem kioltja, hanem szépen kiegészíti egymást. Mozgalmas és mégis nyugodt, kiegyensúlyozott egyszerre.  Egy teljes világkép. 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9118270295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása