Miért szép egy ház? Rácz Zoltán építész szemével

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

BUDAPEST – Reneszánsz bérpalota (Bródy Sándor 30.)

2023. május 07. - raczoli

fe75678c43ac15e334760cea4da94ed2.jpg

Fotó: Tóth Magdolna (forrás: facebook)

A 19. század végén ez az olasz reneszánsz uralkodott nálunk bérházakon és jelentős középületeken is. Hogy miért éppen ez? 1860-ban az Akadémia építéséhez keresték a megfelelő stílust, és mivel itthon zajos vita után sem tudták eldönteni, hogy mi illik Magyarországra, porosz javaslatra lett velencei reneszánsz. Innen kezdve ez lett a divat. Egyébként nagyon szenvedélyes tud lenni, ami ezen a házon is látható.

Különösen a belső udvaron érződik egyértelműen a kedves, olaszos hangulat. Az utcai homlokzat meg szépen tartja a reneszánsz paloták szabályát: alul masszív tömeg, nagy nyílásokkal, felfelé pedig egyre kisebb, egyre osztottabb ablakokkal. Érdekes, hogy a mediterrán építészet megint divattá lett, bár nem az antik hagyománya, hanem a vidéki házai. Ez végre egy olyan divat, aminek értelme is van az éghajlat melegedése miatt. De ez más téma.

000b08e6d249f38cecaa7c30f4bda5be.jpg

Fotó: Tóth Magdolna (forrás: facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://raczzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6718118564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása