Miért szép egy ház? Rácz Zoltán építész szemével

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

PISA – Székesegyház, Baptisterium, Campanile

2023. február 10. - raczoli

Ezt a gyönyörűséget véletlenül láttam meg egy ismerősöm közösségi oldalán. Azonnal az jutott eszembe, hogy milyen tökéletes és kifejező a kompozíciója. A templom természetesen latin kereszt alaprajzú, metszéspontjában egy kupolával. Ennek a hengeres fala, ami nincs is alul, megjelenik a kereszt végein kisebb-nagyobb apszisok formájában. A kupola szétoszlik, vagy azt is érezhetjük ebből, hogy szélesen terpeszkedik, erős alapokon nyugszik. Érte épül a templom, hiszen ő a menny, ahol egy ország van. Ezért kap egy még nagyobb hangsúlyt, hiszen megismétlődik a tengelyben emelt hatalmas Baptisteriummal, keresztelő kápolnával, ami a belépő ebbe a világba. És mintha ez lenne a fontosabb, hiszen sokkal nagyobb. Ezen el lehet gondolkozni. Eddig tart az isteni tökéletességet jelző szimmetria. A Campanile viszont már féloldalt áll, de nem azért ferde, hogy még inkább kilógjon a szimmetriából. Ebben pedig az emberi vonást fedezhetjük fel, hiszen nem vagyunk teljesen szimmetrikusak mi sem, mondjuk a szívünk is baloldalt van, mint ez a harangtorony is. Mennyi mindent mesél egy ház! És tegyük csak a Ferde torony mellé a debreceni nagyerdei víztorony képét! Hát nem érdekes?! Ez egy ipari épület, az a dolga, hogy nagy víztömeget tartson a magasban. Ez a helyzeti energia biztosítja a nyomást a városi vízhálózatban. Ezt a fizikai létesítményt felöltöztették a pisai Ferde torony árkádjaival, ha már torony, legyen egy kis építészet is benne. Ráadásul arra is láthatunk halvány utalást, mintha a földből feltörő vízsugár csapódna szét odafent, és az tartaná a nagy tartály. Pontosabban nem is látunk tartályt, az egész külső olyan ügyesen leplezi a műszaki létesítményt. Remek egyensúlyban van a tartalom a formával, amely engedi, hogy gondolatokat ébresszen, és érzelmeket is. Sőt, némi humort is, a Ferde toronyra utaló árkádkoszorúval.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4018046352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raczoli 2023.02.13. 10:28:45

Mindig elkezdeni nehéz, így ezt most magamra vállalom. Elhangzott az első hozzászólás, igen, szóban, nekem, egy barátomtól, de most leírom, mert egy nagy témát érint: A víztoronyról a férfiasság jelképe is eszünkbe juthat. Mint általában a tornyokról, obeliszkekről, akár egy oszlopról is. A víztorony esetében ennek nem érzem jelentőségét, pusztán véletlen a formai hasonlóság, de Pisában valóban elgondolkodtató lehet, hogy az ANYAszentegyház mellé miért kellett külön, önállóan egy ilyen hatalmas FÉRFI szimbólumot építeni, pusztán néhány harang kedvéért.

Buka László 2023.02.13. 12:36:04

"Ráadásul arra is láthatunk halvány utalást, mintha a földből feltörő vízsugár csapódna szét odafent, és az tartaná a nagy tartály." Ezekből a szavakból is kicseng(het) a férfiasság...
süti beállítások módosítása