Miért szép egy ház? Rácz Zoltán építész szemével

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

MESÉLŐ ÉPÍTÉSZET

DEBRECEN – ARANYLÓ DÉLUTÁN A WESSELÉNYI UTCÁN

2023. szeptember 19. - raczoli

mav_02.jpg

Debrecenben a Budai Ézsaiás és az Irinyi utca között tündököl egy páratlanul díszes épületegyüttes, mely a MÁV tiszti szolgálati lakásainak készült 1925-ben, Lengyel Artur tervei szerint. (forrás: debrecenikepeslapok.blogspot.com) Ha nem tudnánk, akkor is éreznénk, hogy nem cselédlakásokat rejt a homlokzat, hanem tehetősebb polgárokat. Az állomás pár lépésre van, érthető, hogy a vasúti tisztek kaptak itt lakásokat. Emlékszünk még arra a vélekedésre, hogy vasutasnak lenni nyugdíjas állás, hiszen a legbiztosabb munkahelynek számított hajdanán, ahol egy életet el lehetett tölteni tisztes életmóddal. A vasúti tiszt rangot jelentett. Ezt látjuk is az épületen. A hosszan elnyúló tömeget függőleges arányú egységek tagolják, hiszen a rang a délceg kiállást követeli meg. Ez a ház nem elheveredik az út szélén, hanem tisztességesen áll. Ezt a szándékot erősíti a magas tető, a feje, vagy inkább a kalapja a személyiségnek, ami szintén a méltóságot jelezte régebben az emberek fején. Nem is olyan régen, hiszen még az édesapám is kalaphordó volt.

mav_05.jpgA függőleges arányok kiemelésére természetesen az oszlop a legalkalmasabb eszköz, még ha csak jelzésként is, nem igazi tartószerkezetként. Az oszlop hangsúlyozására pedig már a görögök feltalálták a kannelúrázást, vagyis a sűrű, függőleges kis csatornákat, amelyek nagyon hatásosan feldobják a felület fény-árnyék hatását. Azt pedig tudja minden hölgy olvasó, hogy a függőlegesen csíkos ruha elegáns hatást kelt. Itt a sarkon pedig bizonyára az igazgató lakhatott, vagy az állomásfőnök, hiszen ő el is emelkedik a földtől. A két szélső nagy falpillér a magasban tartja az emeleti lakosztályt, az ő oszlopai már nem is a földön állnak, hanem lebegnek fönt. És ha valakit nem győzött meg az előbbi kalapos hasonlatom, itt vajon mit látunk rajta?

mav_ablak.jpgNézzük meg kicsit közelebbről az úri lakosztály ablakait. Ezek az egymás felé forduló csigavonalak, voluták, határozottan a barokk ismertetőjegyei. Az egész épület ezt a stílust idézi fel, kicsit túl díszes, kicsit érzelmes, és ez nem véletlen. A polgárosodó 19. századtól kezdve hanyatló nemesi arisztokrácia így próbálta megélni elveszett rangját, a nemesi öntudatot, és ez a 20. század húszas éveiben felerősödni látszott. Az építészetben ez a neobarokk korszaka, amely ezt a hangulatot igyekezett még egyszer felidézni. Álságosan, de érthető, elfogadható érzelmek mentén. Ekkor épült a Déri Múzeum is, és az egész klinikatelep az egyetem főépületével együtt. Trianont ne is említsük, éppen utána vagyunk, és ez a nemzeti öntudat része is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1518217713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása